f


Gjøre regnskap selv – support selvbetjent regnskap

gjøre regnskap selv

 

Gjøre regnskap selv kan være riktig for noen. Du får mye støtte i de nye skybaserte regnskapssystemene, og har du i tillegg litt interesser for tall og økonomi – kan du komme langt på egenhånd. Mange velger i tillegg å få support fra regnskapsfører til noe av arbeidet, som f.eks. avstemmingsarbeid, merverdiavgiftsoppgjør, ligningspapirer og årsregnskap til Brønnøysund

 

 

Ønsker du å gjøre regnskap selv?

 

 

Dersom du har interesse og sans for tall og tolkning av regelverk er det ikke noe i veien for å gjøre regnskapet selv. Det er ingen krav til å benytte en profesjonell regnskapsfører.

 

 

 

 

 

Føre regnskap på egenhånd eller ved hjelp av regnskapfører

 

 

Å føre regnskap på egenhånd eller ved hjelp av regnskapsfører kan spare deg for honorarkostnader og gi deg bedre kunnskap om egen økonomisk status.

 

 

Som med andre fagdisipliner må du påregne å bruke mer tid enn enn en profesjonell regnskapsfører om du skal oppnå tilnærmet samme kvalitet.  Det er også stor sannsynlighet for at det kan være praktisk å få en kvalitetssikring og oppfølging fra en profesjonell regnskapsfører underveis.   

 

 

Føre regnskap selv – les blogginnlegget til Arne om hva du bør tenke på når du fører ditt eget regnskap. 

 

 

Dersom du har lyst til å være din egen regnskapsfører har vi følgende praktiske tips: 

 

  • Skaff deg et online økonomisystem slik at du kan dele brukertilgang og få hjelp ved behov
  • Tegn et abonnement på et stikkordsbasert oppslagsverk, f.eks Sticos Oppslag eller Kontohjelp fra DIB, for å finne ut av regelverk for bokføring, skatt og merverdiavgift. Sjekk ut de vanligste temaene som eks. oppbevaringsplikt, krav til salgsdokumentasjon,  regler for import/eksport, lønn og reise, bil, elektronisk kommunikasjon
  • Lag deg en oppgaveoversikt – få oversikt over hvilke oppgaver som skal utføres og til hvilket tidspunkt – dette sikrer at den senere gjennomføringen skjer til rett tid slik at du slipper tvangsmulkter og forsinkelsesgebyrer  
  • Skal du ta oppgjør i kontanter eller betalingskort ? Huske kravene til kassasystem.
  • Har du valgt riktig økonomisystem? Det finnes i dag et utall av forskjellige systemer med sine fordeler og ulemper. Ikke alle systemer passer alle type virksomheter – sjekk at systemet kan integreres med dine øvrige systemer som nettbutikk, kassesystem, ulike fagsystemer og app tilganger fra mobil.
  • Helautomatiserte regnskapssystemer har alle sine fallgruver, begrensninger og krav til manuelle bokføringsposter – prøv å få en oversikt over dem tidlig – hvor mye er automatisert og hvor mye må du gjøre selv – sjekk brukerbaserte supportsider, hør med andre som har brukt systemet gjennom et helt år eller ring systemleverandøren
  • Å få en god start med regnskapet er viktig – sørg for at du benytter riktig kontoplan for din selskapsform – åpning av regnskapet og kontoplan danner “fundamentet” for det videre arbeidet
  • Er virksomheten mva-pliktig? Få full oversikt over mva-plikter på varer og tjenester fra start slik at du vet utgangspunktet for eventuell registrering i merverdiavgiftsmantallet og den videre mva- behandlingen
  • Står du helt fast eller vil ha en gjennomgang og sjekk av de valgene du har gjort? – kontakt en regnskapsfører

 

 

Endringsledelse i en omstillingstid – hvordan styre bedriften når samfunnet forandrer seg?

 

 

Gjøre regnskap selv – se en innføringsvideo

 

 

Selv om man bruker et selvbetjent økonomisystem er det smart å sette seg inn i grunnleggende regnskapsforståelse. Å vite oppbyggingen og metodikken i regnskap og bokføring gjør deg bedre i stand til å bruke automatikken på en god måte.

 

 

Det vil i lang tid fremover fremdeles være slik at deler av de automatiske bokføringer i selvbetjente økonomisystemer må justeres og at noen av postene må bokføres manuelt. 

 

 

 

En innføring i grunnleggende regnskap og bokføring kan du se i denne videoen fra Spleiselaget (samarbeidsprosjekt mellom yrkesorganisasjoner og Skatteetaten).

 

 

Kan man drive firma uten  være opptatt av business – Ina blogger om sine erfaringer fra sin naprapatvirksomhet.

 

 

Våre regnskapsførere supporterer deg gjerne om du har valgt å gjøre regnskapet selv. Kontakt oss for telefonsupport, fjernstyring av ditt økonomisystem eller bestill en enkelttime support hos regnskapsfører.

 

 

Vi har varierende kapasitet for selvbetjent regnskapssupport. Vi har best kapasitet forsommer og høst – under årsoppgjørstiden er det mindre ledig kapasitet.

 

 

Kontakt våre regnskapsfører og rådgivere for mer informasjon om å gjøre regnskap selv.